Přejít na obsah

Seznam se s médii

Zveme vás na bezplatné online kurzy mediální výchovy, které se vztahují k metodikám vytvořených učiteli základních a středních škol i víceletých gymnázií v rámci projektu Seznam se s médii. Přednášky na různá témata, ze kterých si můžete vybrat ta, která vás zajímají, probíhají online.

Kurzy vede Michal Kaderka vyučující mediální výchovu na pražském Gymnáziu Na Zatlance a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

  • Redaktor Seznam Zpráv Josef Mačí vysvětlí, proč se ve zpravodajství opakovaně píše o učitelských platech, podle jakých kritériích se vybírají témata ze školství nebo podle čeho se novináři rozhodují, komu ze vzdělávací oblasti zavolají.
  • Lekce pomůže žákům pochopit pojmy, které se vyskytují v toxických informací, a techniky manipulativních zpráv.
  • Eva Nečasová představí ukázky metodik, které vedou k pochopení, jak AI může ovlivňovat propagandu či jak fungují doporučovací systémy.
  • V lekci si ukážeme, jak vyhodnotit důvěryhodnost zpravodajského webu, jaký je rozdíl mezi bezplatnými a placenými zpravodajskými portály a jak dochází k radikalizaci na sociálních sítích.
  • Jan Fingerland je letošním laureátem novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky. Během setkání si s ním popovídáme o tom, jak se za více jak dvě dekády změnila práce novináře a co znamená pracovat pro veřejnoprávní média.
  • V lekci se žáci naučí rozeznat bulvární prvky ve zpravodajství a odliší bulvární obsah od story. Dále poznají rozdíl mezi celebritním a politickým bulvárem a dozví se o významných bulvárních kauzách.
  • Ptejte se Michala Kaderky na vše, co chcete vědět k vaší plánované výuce či lekci mediálního a informačního vzdělávání. Ať už se jedná o pojetí výuky, výběr témat, zdroje, vhled do světa médií a jejich fungování, práci novináře, šíření informací v digitálním prostoru apod.
  • Přednáška Michala Kaderky, ve které shrne, jak se média vyvíjela od počátku civilizace a jaký měla vliv na vývoj společnosti. Důraz je dán na pochopení současného světa médií a jeho vlivu na nás.
  • Zadané údaje zpracováváme dle těchto podmínek.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kurzy probíhají online přes aplikaci Zoom. Den před kurzem vám pošleme link, přes který se spojíme. S linkem vám pošleme i velmi jednoduchý a stručný návod, jak se do lekce přihlásit. Kurzy jsou pojímány interaktivně, takže se budete moci ptát.


Metodiky ke stažení

Před samotnou lekcí si doporučujeme stáhnout připravené metodiky, se kterými budete následně ve svých hodinách pracovat. Vytvořili jsme je s desítkou zkušených učitelů a jejich součástí jsou i návody, které ukáží, jak s materiály ve výuce pracovat.

Lekce i metodiky jsou ke stažení zdarma.

Ukázat metodiky